vendredi 22 octobre 2010

Saimnieciba Juana

Viens no musu celojuma merkiem bija ari stradat kada biologiska saimnieciba ka brivpratigajiem.
Mes izvelejamies saimniecibu Juana El Bolsón. El Bolson atrodas Argentinas Patagonijas ziemelu dala pie Andu kalniem. Ta ir neliela pilsetina, kura, ka rakstits celvedi, kuras lielu sabiedribu veido hipiji, kas no El Bolsona ieradas no 70 tajos gados no Buenosairesas. Hipijus ikdiena daudz neredzu, vairak gan amatnieku tirdzinos. Tad gan. Bijam apskatit vietejo iedzivotaju izstradajumus, piedavajums ir loti plass, tur var iegadaties adijumus, tamborejumus, koka izstradajumus, pat pipes un ipasus traucinus, kur samalt tabaku (vai ari marihuanu).
Interesanti, ka seit daudzi brauka ar loti vecam masinam, sezot pietura skaitiju, ka sanak katra 5. vai 6. ir veca, sarusejusi. Dazi modeli patiesam ir antiki. Skats ir amizants. Kristofs sazimeja dazas automasinu markas, kuras Francija razotas pardod ka antikvariatus.
Par pasu saimniecibu. Kad mus saimniece sagaidija pietura, sasveicinajamies un gajam uz masinu. Stavvieta bija vairakas masinas un mes piegajam pie visvecakas. Masina labu iespaidu neatstaja - drosibas josta nestradaja, logu nevareja aiztasit lidz galam. Man protams, nav svarigi.
Tacu, sezot masina, centos izteloties musu nakamo darba vietu un majvietu. Braucam pa asfaltu, ir o.k., tad iegriezamies pa zemes celu, tad nu saku petit, kadas majas tur ir. Saku jau izteloties vissliktakos variantus. Tad iebraucam seta. Mums prieksa paveras pati saimnieciba. Maja no koka, tas jauki. Deguna iesitas kuts smaka. Ja, turpat pati kuts. Siltumnica un neliels darzins. Un pati pedeja mums paveras musu jauna maja. Ta ir neliela koka majina, kas vel nav pabiegta. Pirmaja nakti loti nosalam, jo vel nebija pabeigta grida un sienas. Logu vieta pleve aizsista.
Nakosaja nakti bijam gudraki, uzcelam musu telti majina. Dabujam ari papildu segas. Bija jau labak. Turpmako dienu uzdevums Kristofam bija palidzet saimniecei to pabeigt.
Sodien, pec gandriz divu nedelu uzturesanas seit, jau ir pabeigta grida, sienas, uztaisits galds un kresls, dazi plaukti un naglas pie sienas. Un mums ir ievilkts udens vads un ielikts gazes balons un plitina. Ja, varam varit teju!
Neskatoties uz, ka laiks pa dienu ir silts (lidz pat 25 gradiem), kad norit saule, strauji paliek auksti. Naktis ir aukstas. Vienu ritu pat bija sarma. Brrrr...
Pati saimnieciba ir loti neliela: 7 kaki, 2 suni, 11 piles, dazas vistas, 2 govis un neliels darzs. Saimniecibu vada sieviete videjos gados (nekadi nevaram noteikt vinas vecumu) un vinai ir desmitgadiga meita.
Mani uzdevumi ir loti vienkarsi- raveju siltumnicu un darzu, sienu strikus pupinam, palidzu zaget malku. Sodien nokrasojam musu mini majinu. Briesmigi melna krasa. Kristofs teica, ka mes izmantojam kaut kadu vielu, kas Francija ir aizliegta. Ta nemaz nav tik loti eko saimnieciba.
Sakuma mes nebijam vienojusies par to, cik stundas stradasim. Paris dienas saimniece staigaja saputusies, un mes nekadi nevarejam saprast, kas par vainu. Mes stradajam diena videji 4 stundas un par to dabujam edienu 3 reizes diena un pajumti. Tacu izradas, ka saimniece grib, lai mes stradajam 6 stundas diena. Nonacam pie kompromisa, ka ari turpmak stradajam 4 stundas diena, bet pusdienas gadajam pasi.
Saimnieciba nav ta, kura iepatikas uzreiz. Tacu pamazam, iepazistot katru dzivniecinu un to raksturus, laujoties ikdienas rutinai, tiesam liekas, ka te tada lauku idille. Vakar sanemam kuku no kaiminu berniem. Loti jauki! Butu jau laiks iepazit ari citus bolsoniesus, tacu, ak vai man ta spanu valoda- tik labi vel neiet. Labi, ka Kristofs kaut ko runa un saprot.
Saimnieciba baudam pasgatavoto produkciju - sviestu, sieru, dulce de leche (piena saldumu), makaronus, maizi utt. Baro mus loti labi, ediens ir vienkars, bet loti labs. Galvenokart vegetars. Tik daudz variaciju, ka gatavot no darzeniem, esmu apguvusi.
Tagad ari pie civilizacijas tikam, saimniece mums atlava izmantot vinas portativo datoru (bez interneta), lidz ar to varu rakstit jau seit. Un pie tam, ta ka vakari ir tik auksti, mes pec vakarinam vienmer uzturamies telti. Saimniece ari iedeva parnesajamo DVD un varam skatities filmas. Loti amizanti, sezam sava telti, kas atrodas majina, dzeram teju un, ieritinajusies gulammaisa, skatamies filmas. Beidzot noskatijos Kreslu un tas turpinajumu, un ari man ir viedoklis par to.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire